Kirker og kultur
galleri
år:
2008
Status:
Hedrende omtale i åpen konkurranse
Bruttoareal:
ca 600m²
Tiltakshaver:
Vega kommune og Helgeland museum
Last ned prosjektet som PDF
3 i Nord - Besøkssenter, Vega
Verdensarvsenter på Vega
Bygningen plasseres slik at tomtens eksisterende kvaliteter og forutsetninger utnyttes. Eksisterende bebyggelsestruktur bevares, med god kontakt til ankomst både fra land og hav.

Hovedentreen retter seg mot land , men er samtidig nære bryggen. Andre etasje krager ut og markerer seg ut mot veien og ankomsten. En trestruktur med sitteplasser leder besøkeren mot hovedinngangen. Denne er sammen med bergkausen på andre side, med på å skape et varierende romforløp frem mot museet.

Bygningens skråstilte flater etterlater seg rom og gløtt som følger opp Nes’ uregelmessige struktur. Ved å opprettholde siktlinjer, bevegelsesmønstre, skala og spille videre på stedets abstrakte former, er tanken at besøkssenteret ikke bare blir et moderne byggverk, men også en del av den samlede bebyggelsen på Nes.

Publikumsområdene eksponeres umiddelbart når man kommer inn i foyerområdet. Landskapet og utsikten er nærværende overalt og lett leselig i bygningsstrukturen. Det er lagt vekt på at selve vandringen i bygget skal være en opplevelse enten du befinner deg inne i, over eller rundt bygningen. For å minske byggets fotavtrykk er birom plassert i en kjelleretasje og opptar derfor ikke unødig fasadeareal.
hille melbye arkitekter as
Hausmanns gate 16
0182 Oslo
Org.nr: 929 655 478 MVA
T. +47 23327200 / F. +47 23327299