Når en gammel sagtomt utvikles til nytt sentrum for Harestua, falt valget av norsk massivtre som hovedmateriale helt naturlig.
Sagparken sentrum på Harestua skal når det står ferdig inkludere ca. 80 leiligheter, to kontorblokker, flere næringsarealer og en større dagligvarebutikk. Dette blir et viktig bidrag til en ny sentrumsutvikling på Harestua.
Første trinn er allerede bygget ferdig, og nå er spaden satt i jorden for trinn 2 av til sammen 4 trinn. Hille Melbye Arkitekter har tegnet det nye området for Sagparken Utvikling.
– Hensikten er å lage et møtested og et nytt sentrum på Harestua. Sagparken ligger der hvor Lunner Allmenning hadde opplagsområdet for plank og tømmer, det ligger midt i bygda og forbinder boligområdene i nord og sør, sier arkitekt Bjarni Arnason i Hille Melbye arkitekter.
Islandsk ekspert på massivtre
Valg av byggemateriale falt seg helt naturlig på tomta som tidligere var treindustriens hjerte i området.
– På en tidligere sagtomt var det et naturlig valg å bruke mye tre for å beholde historikken og karakteren fra stedet, forteller Arnason.
Arnason, som flyttet som arkitekt fra Island til Norge for fem år siden, er glad for å være en del av Hille Melbyes første store prosjekt med massivtre. Selv har han blant annet tidligere tegnet et av de større massivtrebyggene på Island, Hotel Glacier Lagoon.
– På Island har bruken av massivtre vært svært utbredt lenge, og jeg ble overrasket da jeg kom til Norge over å se hvor lite det fantastiske materialet ble snakket om og brukt. Spesielt med tanke på alle skogen man har her i Norge. Jeg ser frem til å jobbe mer med dette materialet i årene som kommer, sier Arnason.
I følge Arnason har massivtre en rekke positive og fordelaktige egenskaper, både når det gjelder hvor raskt og enkelt det er å montere, og ikke minst at det gir gode innemiljøer for beboere og at det er CO2-nøytralt.
Tegnet inn i sine naturlige omgivelser
Med marka og naturen som nærmeste nabo, er bebyggelsen på Sagparken delt opp i mange enheter slik at man kan trekke det naturlig landskapet inn mellom husene. Ser man ut mellom husene får man øye på både omkringliggende skog, fjell og vann, og solen slipper dermed også inn mellom byggene til de ulike uteområdene og torget i den nye sentrumsbebyggelsen. På det allerede fullførte første trinnet, er det også funnet kreative løsninger med litt atypiske svalganger, der utvendige trappeløp (svalgang) også har gitt ekstra rom å oppholde seg på utenfor leilighetene , som en utvidelse av leiligheten, hvor en kan nyte morgen kaffen og hilse på naboen. Ved at det også er store åpninger i svalgangen som strekker seg hele veien ned til bakkeplan, slippes det inn mye lys og sikres gode dagslysforhold.