20.05.21

Nyter utendørssesong året rundt i hagehus

Med stort innebygd hagehus i gårdsrommet, kan beboerne i Meierihagen i Askim dyrke fellesskapet utendørs – året rundt.

Om det skulle blåse kaldt, om det regner overalt. Ingenting stopper beboerne i Meierihagen fra å møtes og nyte selv den mest hustrige høstdag i nær kontakt med naturen. For i bofellesskapet Meierihagen, vil et 80 kvadratmeter stort hagehus pulsere som et grønt hjerte i fellesskapets gårdsrom. Omkranset av glassvegger som er dekket med grønne vekster, kan beboere samles rundt langbordet til en utendørsopplevelse inne i varmen.

Søkte og fikk lov å bygge hagehus til fellesskapet

At man skulle få lov til å bygge et slikt hagehus ved nybygget i den gamle bykjernen i Askim, var imidlertid langt i fra selvsagt. Det finnes i Askim, som i de fleste norske byer, strenge regler for hvor mye felles uteareal man må bygge og tilby per boenhet når nye leilighetsbygg oppføres. Normalt sett ville derfor de 80 kvadratmeterne der hagehuset skal stå i Meierihagen, vært forbeholdt felles utendørs oppholdsrom. Arkitekt Kaja Melbye i Hille Melbye har fått lov til å ta et uvanlig grep ved å bygge inn deler av det som normalt måtte vært forbeholdt uteareal.

–  Vi har fått lov til å sette opp et felleshus som inngår i såkalt minste uteoppholdsareal, fordi huset både skal bidra til fellesskap blant beboerne, hever bruksverdien på utearealene og forlenger utendørssesongen, forteller Melbye.

Vil bygge mer uteareal innendørs

Meierihagen vil med sine tre leilighetsbygg med 111 leiligheter rett ved tog- og busstasjonen, fullføre og forsterke kvadraturen i den gamle bydelen i Askim. Målet er å skape et nytt og variert botilbud med høy arkitektonisk kvalitet i området som en gang huset et meieri.

– Vi i Hille Melbye mener arkitektur bør tilrettelegge for gode sosiale møteplasser. I så måte kan jeg ikke tenke meg noe som treffer særlig mye bedre enn hagehuset i Meierihagen. Vi håper at det blir mulig å tilrettelegge for slike felles innendørs «uteområder», som forlenger utendørssesongen i vårt værutsatte land, i flere byer, sier Melbye.