08.10.20

Nye Jordal Amfi er offisielt åpnet!

Lørdag 10. oktober kom endelig dagen hockey-klanen fra Vålerenga har ventet på siden bystyret vedtok å bygge ny ishall i 2016, nye Jordal Amfi har offisielt åpnet.

Av hensyn til epidemien var det et håndplukket utvalg på 200 personer som fikk bli med på innvielsen av den nye iskatedralen, da Vålerenga tok imot Grüner i arenaen. Det ble i tillegg ekstra feststemt stemning når Vålerenga vant kampen 4–1.  Blant gjestene var tre av arkitektene på Hille Melbyes Jordal-team, kultur- og likestillingsminister Abid Raja og hockey-legenden Mats Zuccarello Aasen.

En hyllest til gamle Jordal Amfi

I designfasen jobbet arkitektene mye med å videreføre de arkitektoniske grepene som gjorde gamle Jordal Amfi unikt, blant annet gjennom å bevare de asymmetriske tribunene, det bølgende taksløret som omkranser bygningsvolumet og det nære og ydmye forholdet bygget har til det omliggende terrenget. Alle disse grepene skal bidra til at de besøkende skal kjenne seg igjen i bygget og at den unike opplevelsen amfiet alltid har vært kjent for videreføres.

– Arenaen ligger i naturlige omgivelser hvor mange ferdes daglig, og vi ønsket å åpne opp mellom ute og inne for å skape noen spennende situasjoner og møteplasser rundt bygget. Mange idrettsarenaer er som en stor boks, hvor du ikke aner hva som skjer inne når du står på utsiden. I nye Jordal Amfi kan du blant annet se den daglige aktiviteten i hallen rett fra gata på nordsiden av arenaen. Når det nærmer seg kampstart i elitekamper vil et blendingssystem gå ned over vinduene, som et omvendt sceneteppe, forteller Robin Rakke, en av arkitektene bak nye Jordal Amfi.

Byggets plasseringen i terrenget og de gjenkjennbare elementene som sløret, hallrommet og tribunen gjør at bygget ivaretar arven etter gamle Jordal Amfi som stod klar til OL i 1952.

Et massivt anlegg nærmest kamuflert i omgivelsene

Det karakteristiske taket eller «taksløret» på arenaen bølger i takt med terrengets fall og bidrar til å dra ned skalaen på det store bygningsvolumet, samtidig som det kaster minst mulig skygge på parkomgivelsene. I sydvest gjør “taksløret” et brått byks for å gjenspeile buen over det gamle scenehuset som stod på samme sted.

– De aller fleste arenaer og stadioner verden over står på flatmark med mye armslag rundt seg. Jordal Amfi ligger derimot dyttet godt inn under bakkenivå. Dette utgangspunktet gjør at arenaen med alle funksjoner er satt sammen på en ganske spesiell måte, forteller Rakke.

Byggets fire etasjer utnytter det omkringliggende terrenget, som griper inn i bygget og danner forplasser for inngangspartier på alle de ulike nivåene.

– Det er ganske unikt å kunne entre alle byggets etasjer direkte fra terreng. Dette bidrar til at arenaen oppleves som et bygg “i” landskapet, og ikke et bygg “på” landskapet, fortsetter Rakke.

Banebrytende klimatiltak

Jordal Amfi var en av landets første fossilfrie byggeplasser og har satt en ny standard for energiøkonomisering og innovativ bruk av miljøteknologi. Den nye hallen er prosjektert som passivhus, og målet er å redusere energiforbruket til omtrent en tredjedel av forbruket i gamle Jordal Amfi.

– Vi er stolte av å ha vært med på å jobbe i et prosjekt som er så energieffektivt med flere banebrytende løsninger i arenasammenheng. For oss har det betydd høye krav til alle bygningselementer, vi har faktisk prosjektert med over 50 veggtyper med ulike kombinasjoner av klima-, brann-, konstruksjon-, akustikk-, og generelle brukskrav. Dette sier også noe om kompleksiteten i alle overganger mellom gulv, vegger, dekker og et bølgende tak, avslutter Rakke.

Se flere bilder på vår prosjektside om Jordal Amfi her.


Relevante artikler

Møt vår nye daglige leder!

Ingvil Arntzen skal styrke den digitale satsingen og møte fremtidens utviklerbehov. – Vi skal møte fremtidens utfordringer med økt fokus på digital kompetanse og tverrfaglighet, sier Hille Melbyes nye daglig leder, Ingvil Arntzen.

Først i verden med SPACEMAKER-sertifisering!

To av våre fremoverlente arkitekter, Mikkel Haavaldsen og Bjarni Arnason, har nylig fullført sertifiseringsprogrammet til Spacemaker AI, og ble med det de to første arkitektene i verden med fullverdig Spacemaker-sertifisering.