25.12.20

Skyhøye miljøambisjoner for ombygging av Skur 38

Å sette en gullstandard for miljøambisjoner ved modernisering av gamle bygg. Det er arkitektutfordringen når kontorbygget Skur 38 skal ombygges.

Rett ved Akershus Festning og Oslofjorden, skal nytt bærekraftig liv og leven oppstå når et gammelt kontor- og lagerlokale skal bli som nytt. I dag huser bygget Oslo Havns hovedkontor, og nå skal både datterselskap og flere andre inn i et modernisert bygg. Hille Melbye Arkitekter har fått i oppdrag fra Varden entreprenør å skape moderne og fleksible kontorlokaler, og samtidig sette en gullstandard for miljøambisjoner ved modernisering av eldre bygg. Kristin Jarmund Arkitekter har gjort et forprosjekt for bygget, men det er Hille Melbye som nå tar over og skal stå for detaljprosjektering og gjennomføring av prosjektet.

– Vi valgte Hille Melbye blant annet på grunn av deres brede kompetanse innen bærekraft og styring av tverrfaglig samarbeid i komplekse prosjekter. Vi ønsker å jobbe med noen som er villig til å lære underveis, og Hille Melbye har vist stort engasjement og drive, noe som er akkurat det vi var på jakt etter, sier prosjekteringsleder Vegard Mørk Matre hos Varden entreprenør.

BÆREKRAFTIG KONSTRUKSJON: Gamle Skur 38 skal få nytt kontorliv og samtidig sette gullstandarden for bærekraftig ombygging fra nytt til gammel. Foto: Katrine Lunke.

Tente på ambisiøs miljøprofil

– Den svært ambisiøse miljøprofilen bidro til at vi tente på alle plugger. Dette er en utfordring vi opplever å ha svært gode forutsetninger for å bidra til å løse, sier arkitekt og prosjektansvarlig Magnus Sandberg Johansen hos Hille Melbye.

Noen plankekjøring blir ombyggingen garantert ikke, når gamle materialer skal tas i bruk og alle innvendige og utvendige standarder skal leve opp til de strengeste miljøkravene i bransjen.

– Miljømålene er å blant andre å oppnå Breeam Excellent Sertifisering, innfri Futurebuilts kriterier for sirkulære bygg og sosial bærekraft, en utstrakt gjenbruk av materialer samt sertifisering på helsefremmende interiør, forteller Sandberg Johansen.

Kontor oppleves som røft, åpent lagerbygg

Ambisjonsnivået er også høyt når det gjelder gjennomføringen av ombyggingsprosjektet.

– Kombinasjonen av en eldre bygningsmasse, høye miljøambisjoner, strenge antikvariske føringer og fokus på høy prosjekteringstakt og -flyt gjør Skur 38 til et uvanlig spennende prosjekt, mener Sandberg Johansen.

Prosjektarbeidet knyttet til bygget på kaiområdet ved Oslofjorden setter i gang allerede i januar 2021, og målet er å ferdigstille i løpet av året. Hille Melbye mener både gjennomføringen og sluttresultatet kan bli noe utenom det vanlige.

– Visjonen om et moderne kontorbygg som samtidig oppleves som et «røft, åpent lagerbygg» treffer oss midt i hjertet, fastslår Sandberg Johansen.


Relevante artikler

Puster nytt byliv i Fredrikstads industriområde

1 350 nye boliger, kino, hotell og 70 000 kvadratmeter næringslokaler blir kjernen når en ny bydel tar form på gamle Fredrikstad Mekaniske Verksted.

– Om vi taper hjemmekamper nå, så er det vår egen skyld

Jordal Amfi har blitt en ishall i verdensklasse og det nye hjemmet til både elite- og breddeidrett med Vålerengas hockeygutter i spissen. Bli med ut på isen og opplev Oslos nye storstue.