24.12.20

Streamer julen inn i nye Flekkerøy kirke

Selv med strenge koronarestriksjoner, har Flekkerøy kirke plass til å invitere til vandring i kirken på julaften. Og julegudstjenestene streames rett hjem.

– Det blir en annerledes jul. Men! Det blir jul i år også, sier daglig leder Roy Øverland i Flekkerøy kirke.

Hos sørlendingene som kanskje utgjør landets mest aktive menighet, er savnet av normal bruk av kirken stor i koronatider. Den flunkende nye kirken, som Hille Melbye Arkitekter og Einar Dahle arkitekter sluttførte rett før jul i 2019, er normalt sett i bruk hele tiden.

– Kirken ligger sentralt plassert på øya, og den er i bruk til alle døgnets tider, syv dager i uken. Nå savner vi kirken som møteplass, det er unntakstilstand. Heldigvis har vi i alle fall kunnet opprettholde tjenester for barn og unge, forteller Øverland.

STREAMER JULEN INN: I år blir det gudstjeneste på julaften for små og store rett hjem i stua via Facebook.

Digitale erstatter ikke fysiske juleopplevelsen

Om kirkesavnet er stort i hverdagen, regner ikke Øverland med at det blir noe mindre i høytiden.

– Julaften er for mange å gå i kirken, også for en del som ikke bruker kirken mye resten av året. Derfor har vi ønsket å tilrettelegge for at folk skal kunne komme på julevandring hos oss julaften, forteller Øverland.

Da det ble klart at norske kirker ikke kan samle mer enn 50 til julegudstjenester, bestemte Flekkerøy kirke seg for å ta opp to gudstjenester som blir streamet på julaften. Dermed kan alle se dem hjemmefra på Facebook. Men det blir også mulig å besøke kirken på selve julaften.

– Folk kan komme inn på julevandring og se kirkerommet, stallen, krybben, høre julemusikken, møte personalet og høre juleevangeliet. Det digitale kan aldri erstatte det å komme sammen og oppleve julen fysisk, sier Øverland, som gleder seg til å igjen kunne samle 1400 til gudstjenester en gang inn i det nye året.

Kirker tegnet av Hille Melbye gjennom tidene

FLEKKERØY KIRKE (2020)

«NY HORISONT» skal bli kraftsenteret for en moderne menighet tuftet på gode tradisjoner. Eksisterende kirke skal bevares og inkluderes i nytt kirkehus med nytt kirkerom og nytt kirketorg. Det nye kirkehuset skal fremstå funksjonelt, visjonært og holdbart. Prosjektets hovedgrep er et «tverrslag».

SPIKKESTAD KIRKE – OG KULTURSENTER (2018)

Sammen med Einar Dahle Arkitekter har vi vunnet konkurranse om nytt kirke- og kultursenter i sentrum av Spikkestad. Vi har fortsatt samarbeidet i gjennomføringen. Forslaget ”Løft” viser en kompakt løsning over to plan for det nye kirke- og kultursenteret på Spikkestad. Kompakt, allikevel raust, med god kapasitet for samtidig bruk og tydelig lesbarhet.


JESSHEIM KIRKE (2017)

Den gamle kirken med menighetssal og kontorfløy ble bygget i 1980-90-årene etter Hille Melbyes tegninger. Kirken viste seg etter hvert for liten og lot seg ikke utvide. I 2016 ble selve kirkebygget revet, og erstattet av en ny kirke. I tillegg kom nytt tårn, utvidelse av kontorfløyen, samt en separat avdeling for rusomsorg.

SNARØYA KIRKE (1968)

Snarøya kirke er en arbeidskirke og betongskulptur konstruert i en rektangulær form. Den domineres av råbetong hvor sporene etter forskallingsbordene bidrar aktivt til kirkens ornamentikk. Siden kirken lå i innflygningstraseen til Fornebu flyplass måtte det bli restriksjoner på høyden, samt krav til lydisolasjon.


ÅSSIDEN KIRKE (1968)

Åssiden kirke i Drammen er utført i håndbanket tegl. Kirken fremstår som en samlet og likevel oppløst form med rundbuer og apsis i planen. Med sine karakteristiske sylinderformer i spekket, rød tegl, organisert fra hovedinngangen mot koret med tiltakende høyde og avtakende bredde, er kirken et blikkfang og et kraftfullt tegn som skiller den fra den omkringliggende bebyggelsen.