02.11.20

Bli med inn i Flekkerøy kirke

Det nye kirkesenteret utenfor Kristiansand har blitt et viktig samlingspunkt for lokalsamfunnet på øya. Etter at det innholdsrike bygget åpnet dørene i 2019 har det vært fylt med liv og aktivitet nærmest syv dager i uken.

I denne filmen kan du bli med inn i Flekkerøy kirke. Prosjektet ble døpt «Ny horisont» og representerer en moderne menighet tuftet på gode tradisjoner.

Kirken er tegnet av Hille Melbye Arkitekter og Einar Dahle Arkitekter. I et samfunn hvor det stadig blir færre møteplasser har flerbruksmuligheter og gode rom for samspill vært noen av kjerneverdiene for prosjektet. Menighetspedagog for ungdom i Flekkerøy kirke, Arne Nilsen Berg, mener at å skape gode møteplasser er en av de viktigste oppgavene de har i kirken. 

– En av de fremste oppgavene vi har her er å skape møteplasser. Møteplasser mellom menneskker og møteplasser mellom gud og menensker. Det opplever vi at dette bygget tilrettelegger for og bygger oppunder.

 

Møtested, kafé, kirke og konstertlokale

Det nye kirkesenterets bruksområde strekker seg langt utover et tradisjonelt kirkerom. I byggets underetasje er det etablert et 2000 kvadratmeter stort aktivitetsrom for ungdommer, hvor de blant annet har tilgang til et eget danserom. Det arrangeres også ofte større ungdomsarrangementer hvor kirkerommet blir omgjort til et stemningsfullt konsertlokale. 

– Det jeg opplever som er spesielt bra med denne kirken er at den er så allsidig. Du kan gjøre nesten hva som helst i hvilket som helst rom, sier Thomas Kulien, frivillig medarbeider i menigheten.

Kirkerommet skal i seg selv være en opplevelse, beskjeden i det ytre med indre styrke og et vakkert lys.

 

Hjerte- og pusterom

Bygget skal favne om de ulike behovene som skal møtes i en kirke gjennom livets mange faser. Det skal være et sted for glede, lek, sang og dans, men også et sted for sorg, fred og sinnsro. Dette gjenspeiles blant annet i at kafeen har fått navnet «Pust».

– Jeg føler at kafeen blir et hjerte på øya, at det er pulserende, at folk kan komme hit og ta en pust i bakken. Kafeen heter jo Pust, forteller Arlen Helland som jobber som frivillig medarbeider i kafeen.

 

Bygget var en av finalistene for Betongtavlen 2020. Se flere bilder på Flekkerøy Kirkes prosjektside her


Relevante artikler

Ja til ny kino og nytt bibliotek

Flertallet i kommunestyret stemte ja til realisering av kulturkvarteret ved verftet i Harstad havn. Kaarbø-kvartere vil supplere og utvide Harstad sentrum, og tilføre byen fornying og tiltrengte kvaliteter.

Først i verden med SPACEMAKER-sertifisering!

To av våre fremoverlente arkitekter, Mikkel Haavaldsen og Bjarni Arnason, har nylig fullført sertifiseringsprogrammet til Spacemaker AI, og ble med det de to første arkitektene i verden med fullverdig Spacemaker-sertifisering.