05.02.24

«Arena-ekspert» bygger Sveriges nye samlingssted

Den nye arenaen «Krona» i Kungsbacka, sør for Gøteborg, skal romme alt fra idrettstorg og restauranter til klatrevegg, kontorer og takhager.

– Dette er et stort og viktig oppdrag for oss, i en del av Sverige som er i stor utvikling. Vi har jobbet grundig med et forslag som skal vekke interesse og nysgjerrighet, og har jobbet med å lage en attraktiv destinasjon for både innbyggere og besøkende, sier Robin Rakke, hovedarkitekt i Hille Melbye Arkitekter og arenaekspert.

Han har tidligere jobbet med blant annet nye Jordal Amfi, Uppsala Arena, og i disse dager med nye Nadderud Stadion og idrettspark.

Hille Melbye Arkitekter skal tegne den nye arenaen sammen med svenske Semrén & Månsson Arkitekter og dansk-svenske Mareld Landskapsarkitekter.

Totalt har prosjektet et investeringsbudsjett på 550 mill. svenske kroner, og oppdragsgiver er Kungsbacka Kommun. Planen er at bygget skal stå ferdig i 2027.

SAMLER BYEN RUNDT IDRETT: Arenaen «Krona» blir en viktig samlingsplass for lokalbefolkningen, der idrettsbyen ligger sentralt i Kungsbacka, nært sentrum. 

Kungsbacka Arena, «Krona», har et totalareal på over 20.000 m2, hvorav 10.000 er kommersielle arealer i tilknytning til arenaen. Hovedarenaen har en publikumskapasitet på 3500 tilskuere ved konserter og 2500 på idrettsarrangementer. Det integrerte fotballstadionet har en publikumskapasitet på drøyt 1000 plasser, og med skissert mulighet for utvidelse til 3000 tilskuerplasser.

Det nye bygget skal utformes slik at arenaen åpner seg mot byen, og at alt liv inne i arenaen blir synlig utenifra på alle plan. Et generøst entrérom mot torget vil binde alle funksjonene sammen, og skape et pulserende hjerte i sentrum av prosjektet. Navnet «Krona» kommer av det visuelle uttrykket på fasaden. Ved større arrangementer tennes krona på arenaen, og lyser opp byens silhuett.

Arenaen og idrettstorget skal knytte Kungsbacka sentrum sammen med idrettsbyen, og det har vært en forutsetning at delen mellom sentrum og arenaen kan utvikles til et urbant, levende og attraktivt område.

– Målet er at den nye arenaen og området rundt skal bidra som en generator for en bærekraftig omstilling av hele området, der prosjektet tar sosialt, økologisk, økonomisk og kulturelt ansvar. Det vil bidra til å løfte hele Kungsbacka, sier Rakke.