Skur 38

Ombygging av Skur 38 til kontorlokaler med skyhøye miljøambisjoner

Skur 38 peker ut fremtidens metoder for gjenbruk og bærekraftig modernisering av kontorbygg.

 

Bygget rehabiliteres i tett samarbeid med Byantikvaren, hvor fasader i stor grad tilbakeføres til farger og uttrykk fra ca. 1950. Samtidig oppgraderes bygget til å bli et moderne kontorbygg med BREEAM Excellent og energiklasse B, og som et forbildeprosjekt i Futurebuilt 2.0-programmet med innovative løsninger og gjenbruk av materialer. Prosjektet handler slik om videreutvikling, så vel som tilbakeføring, av et bygg med dype historiske røtter og en spennende fremtid.

TYPE:

Kontorer

 

ÅR:

2020-2022

 

STATUS:

Under oppføring

 

BELIGGENHET:

Akershusstranda, Oslo

 

OPPDRAGSGIVER:

Oslo Havn KF

 

KONTAKTPERSONER:

Joachim Midjo Andersen

Tar vare på havnehistorien

Skur 38 forteller en rik historie om havne- og byutviklingen langs Akershusstranda i Oslo. Lagerbygget ble oppført i 1915, som Norges første armerte betongbygg og lager for Amerikalinjen. Det ble utvidet til også å romme passasjerterminal for Amerikalinjen i 1950, før det ble ombygget til kontorbygg i 1985. Nå skrives neste kapittel i historien for oss i Oslo Havn. Oslo Havns og havnedirektørens hovedkontor får nytt og utvidet program, med en sosial og utadvendt førsteetasje samt nye utearealer som del av havneutviklingen.

Sirkulært i minste detalj

De gamle betongfasadene er nå kledd i en høyisolerende kalk-puss, med en grønn overflate som knytter Skur 38 sammen med omgivelsene langs kaia. Nytt dekke i hovedetasjen er støpt med en leirebasert sementtype med drastisk CO2-reduksjon. Historiske spor i flotte betongdetaljer i interiøret er sandblåst og eksponert. Gjenbrukte dører og demonterbare modulvegger gir fleksibilitet og økt levetid til materialene etter sirkulære prinsipp. Og de gamle mahogni-detaljene fra havnedirektørens tidligere kontorer har funnet nytt liv i kantinen

Helhetlig utvikling av havneområdet

Skur 38 blir et bygg som vil være tidfullt, og ikke tidløst; fullt av karakter og historiske referanser, med særegne betongkonstruksjoner og hjørneornamenter, så vel som sosiale og utadvendte rom, smarte løsninger og fleksible arbeidsplasser.

 

Prosjektet er drevet fram av gode samarbeid og høy kompetanse i alle ledd, og det er ført an av Oslo Havns ambisjoner for en helhetlig utvikling av havneområdet, hvor bærekraft og historie går hånd i hånd.